Radek Chalupa   konzultace a školení programování, vývoj software na zakázku

Snadná instalace C++ knihoven pomocí vcpkg

6.5.2018

VCPKG od Microsoftu je správce C/C++ knihoven pro Windows určený primárně pro Microsoft Visual Studio, pro které je u všech knihoven testována kompatibilita.

S pomocí vcpkg můžete snadno nainstalovat některé z mnoha knihoven pro aplikace psané v C/C++. Po nastavení intergrace do MS Visual Studia pak stačí pouze vložit do zdrojového kódu příslušné hlavičkové soubory. O přilinkování potřebných knihoven (.lib) je postaráno "automaticky".

Jak nainstalovat vcpkg?

Podrobnější instalace a použití najdete např. zde na stránkách Microsoftu.

Počet dostupných knihoven se postupně rozrůstá. Je dobré čas od času provést aktualizaci. Nejprve provedem násrojem git příkaz pull, abychom aktualizovali lokální lokální obsah tím právě aktuálním na internetu. Poté spustíme ve složce kde máme vcpkg nainstalovaný nástroj PowerShell, nejlépe tak že v Průzkumníku Windows otevřeme tuto složku, stiskneme a držíme klávesu shift a stiskneme pravé tlačítko myši. Tím se nám zobrazí rozšířená kontextová nabídka, ze které vybereme položku "Otevřít zde okno PowerShell". V PowerShelu zadáme příkaz ".\vcpkg update". Pokud se nám vypíše informace o dostupných nových verzích instalovaných knihoven, zadáme příkaz ".\vcpkg upgrade". Ten provede aktualizaci nainstalovaných knihoven.

Pokud chceme integraci do MS Visual Studia, zadáme příkaz ".\vcpkg integrate install". Toto stačí udělat jednou třeba ihned po instalaci vcpkg. Integrace bude funkční i pro všechny knihovny které nainstalujeme či aktualizujeme později.

Jak funguje integrace do Microsoft Visual Studia?

Již zmíněná integrace do Microsoft Visual Studia spočívá v tom, že v projektu stačí pouze "includovat" příslušné hlavičkové soubory (např. sqlite3.h) a o další je postaráno. Konkrétně to znamená zahrnutí případných statických knihoven (*.lib) do projektu a při sestavení se vedle vytvořeného .exe souboru nakopírují potřebné dll běhové knihovny.

S čím je třeba počítat?

U některých rozsáhlejších knihoven bude trvat instalace (během které se provádí kompilace a sestavení) několik minut nebo i desítek minut.

Některé knihovny po instalaci mohou zabrat i několik GB místa na disku.

Jak odinstalovat vcpkg?

Stačí jednoduše smazat složku vcpkg, pro klid duše před tím můžete zrušit integraci do Visual Studia příkazem ./vcpkg integrate remove.