Radek Chalupa   konzultace a školení programování, vývoj software na zakázku

Jak mít v Linuxu vždy nejnovější verzi Firefoxu

5.9.2019

Nechcete po vydání nové verze/aktualizace Firefoxu čekat až bude k disposici ve standardních repositářích vaší Linuxové distribuce? V následujících řádcích si ukážeme jak "ručně" získat vždy aktuální nejnovější verzi stabilní větve Firefoxu.

Stažení a instalace

Z webu Mozilly si stáhněte poslední verzi Firefoxu jako archiv (aktuálně jde o soubor firefox-69.0.tar.bz2. (Pokud jste v Linuxu, měl by se tento soubor nabídnou jako výchozí pod hlavním odkazem na stažení na úvodní stránce Mozilly). Tento archiv rozbalte do své domovské složky (pokud instalujete pouze pro "svého" uživatele) popřípadě do složky /opt (pro všechny uživatele, budete potřebovat administrátorské oprávnění).

Vytvoření odkazu/spouštěče

Rozbalený archiv obsahuje spustitelný soubor firefox, na který pak už jen stačí vytvořit spouštěč na ploše, v nabídce aplikací nebo na panelu (podle distribuce a pracovního prostředí které používáte). Spouštěč je soubor s příponou .desktop, před kterou je název pod kterým bude spouštěč zobrazen. Jeho obsah může vypadat například následovně (kde [jmeno-uctu] nahradíte skutečným názvem vašeho uživatelského účtu).

[Desktop Entry]
Version=1.0
Type=Application
Name=Firefox
Comment=Nejnovější stabilní Firefox
Exec=/home/[jmeno-uctu]/firefox/firefox
Icon=/home/[jmeno-uctu]/firefox/browser/chrome/icons/default/default128.png
Path=/home/[jmeno-uctu]/firefox
Terminal=false
StartupNotify=false
GenericName=Firefox
Categories=Network;WebBrowser;

Tento soubor pak můžete mít na ploše, nebo ve složce /home/[jmeno-uctu]/.local/share/applications, pokud ho chcete mít v nabídce aplikací.

Nastavení jako výchozí prohlížeč

V Debianu (přes DebianAlternatives) můžete nastavit (tento ručně nainstalovaný) Firefox jako výchozí prohlížeč následovně (pod administrátorským oprávněním):

# su -
# update-alternatives --install /usr/bin/x-www-browser x-www-browser /home/[jmeno-uctu]/firefox/firefox 200
# update-alternatives --set x-www-browser /home/[jmeno-uctu]/firefox/firefox