Radek Chalupa   konzultace a školení programování, vývoj software na zakázku

Jak mít vedle sebe více operačních systémů

7.10.2019

Linux a Windows vedle sebe

Pokud máte starší hardware, nebo z jiného důvodu máte zavaděč typu MBR (tedy v oblasti Master Boot Record pevného disku), lze silně doporučit instalovat jako první systém Windows, který se bohužel chová k multibootu tak že celý zavaděč "přepíše na sebe", tzn. že i případě, že jsme předtím měli při spuštění počítače nabídku s jednou nebo více distribucemi Linuxu, po instalaci Windows tato nabídka zmizí a spustí se rovnou Windows. Samozřejmě i poté lze pomocí instalačního média (USB/DVD) nebo tzv. živé distribuce Linuxu GRUB znovu nainstalovat a do nabídky přidat existující instalaci Linuxu, ale to již může představovat problém pro laického uživatele, který očekává (vcelku pochopitelně) bezproblémovou instalaci spočívající v podstatě z odkliknutí nabízených voleb instalátoru. O tom ale někdy příště, tento článek je určen začátečníkům, proto doporučuji postup, který dovede k požadovanému výsledku i laika cestou nejmenšího odporu. Při instalaci Windows na čistý disk vytvoříme nový oddíl tak abychom si nechali na disku dostatek volného místa pro následnou instalaci jedné nebo více Linuxových distribucí. Tato možnost se nabízí ve fázi instalace Windows, kdy se instalátor ptá "kam chcete Windows nainstalovat?". Dole na tomto dialogu by mělo být tlačítko "Nový", pro vytvoření oddílu v nepřiděleném prostoru a následnou volbou velikosti, tak aby nám zbylo dostatek volného místa. Pokud již máme Windows nainstalované na celý disk, máme ještě možnost situaci zachránit z Windows pomocí nástroje pro správu disku zmenšením disku (resp. oddílu) c:. Zde platí: čím dříve (po instalaci), tím lépe. Může se totiž stát, že maximální velikost zmenšení bude omezená (i výrazně méně než je volné místo), a při zmenšení (nástroji Windows pro správu disku) dostaneme hlášku ve smyslu že "disk nelze zmenšit za oblast obsahující nepřesunutelné soubory". Můžeme samozřejmě oblast zmenšit také Linuxovými nástroji v průběhu instalace Linuxu nebo po spuštění "živého systému" z USB/DVD, ale zde už bych viděl jisté nebezpečí "nabourání" Windows a navíc opět platí, že tato akce je již na "hranici dostupnosti" laického uživatele.

Pokud máme na disku tabulku oddílů typu GUID, situace by měla být o něco jednodušší. Pokud nainstalujeme Windows vedle existující instalace Linuxu, sice se po restartu pravděpodobně opět jako ve výše uvedené případě spustí natvrdo Windows bez možnosti výběru, ale když při spuštění vstoupíme do BIOSu, měli bychom zde mít možnost volby výchozího zavaděče, mezi kterými by měla být jedna popř. více Linuxových distribucí. BIOS by měl navíc také umožňovat na nějakou klávesu (bývá to F11, F12, F2) v procesu spouštění zobrazit volbu zavaděče, který chceme v tom okamžiku spustit bez toho abychom změnili uložený výchozí zavaděč. Konkrétně tedy po instalaci Windows vedle Linuxu v BIOSu nastavíme jako výchozí zavaděč GRUB (nainstalovaný při instalaci Linuxu) a do nabídky GRUBu přidáme Windows tak, že se po přihlášení v terminálu přihlásíme jako správce a zavoláme

# update-grub

Při dalším spuštění by již měly být Windows v nabídce GRUBu s možností volby operačního systému při každém spuštění počítače.

Více distribucí Linuxu vedle sebe

V případě že instalujeme na jeden počítač 2 či více Linuxových distribucí, nemělo by dojít k vážným problémům zejména v případě, že se jedná o distribuce založené na Debianu (Ubuntu, Linux Mint..) a samozřejmě především Debianu samotného. Instalátor vždy spustí instalaci GRUBu a vytvoří nabídku obsahující nalezené existující distribuce. K problému může (ale samozřejmě nemusí) dojít pokud instalujete distribuce založené na jiném "základě" a navíc máte třeba existující systémy nainstalované na (fyzicky) různých discích. Já osobně jsem narazil například na to, že po instalaci Fedory byla v nabídce zavaděče pouze jedna ze dvou existujících instalací Debianu, které pokud si vzpomínám byly právě každá na jiném fyzickém disku. V podobných případech můžeme jako první krok k řešení zkusit v některé z dříve nainstalovaných distribucích přeinstalovat GRUB, konkrétně v Debianu a jeho derivátech z terminálu po přihlášení jako správce:

# su -
# grub-install /dev/sd[X]
# update-grub

kde [X] je písmeno identifikující disk, na který byl nainstalován zavaděč právě tím systémem z kterého toto voláme, nejčastěji to bude první disk, tedy /dev/sda.

Tolik tedy na úvod pro laické uživatele a v některém z příštích příspěvků na tomto webu se budu věnovat podrobněji možnostem přizpůsobení zavaděče a řešením některých problémů.