Radek Chalupa   konzultace a školení programování, vývoj software na zakázku

Linuxové pracovní prostředí i3 na Debianu - úvod

16.3.2021

i3 je dlaždicový správce oken, rychlý a odlehčený, ale výborně konfigurovatelný. Je zaměřený na ovládání klávesnicí s plně nastavitelnými klávesovými zkratkami. Je napsaný v jazyce C s knihovnou xcb.

Samozřejmě pro nového uživatele, zejména pokud dosud nepoužíval některý z dlaždicových okenních správců, je třeba jistý čas přivyknout ovládání a zafixovat si alespoň základní ovládací klávesové zkratky.

Odměnou je zvýšení pracovní produktivity související také s maximálním využitím plochy obrazovky. Když spustíte aplikaci, tak její okno plně využije dostupné místo na obrazovce. Ostatně člověk si přece pořídí větší monitor aby využil jeho plochu.

Instalace

Instalaci provedeme nejlépe z instalačního CD/USB pro síťovou instalaci. Výhodou síťové instalace je kromě univerzality (můžeme z něj nainstalovat kterékoliv prostředí) to že získáme hned během instalace aktualizovaný systém.

Instalace (osobně ji provádím v textovém režimu) je vcelku intuitivní i pro začínající uživatele. Pokud jde o rozdělení disku, osobně preferuji využít pro odkládací prostor (swap) soubor namísto diskového oddílu. Výhodou je jednodušší a rychlejší změna jeho velikosti když po čase používání zjistíme, že jsme nastavili odkládací prostor příliš malý nebo naopak zbytečně velký a v případě že máme na počítači vedle sebe více instalací operačních systémů, tak jednotlivé instalace jsou kompaktnější. Ale samozřejmě to je věc názoru a vkusu každého.

i3 můžeme samozřejmě nainstalovat vedle jiného pracovního prostředí, ale osobně preferuji mít jen jedno "čisté" prostředí a používání více prostředí řeším multibootem. Proto ve fázi instalace s nabídkou požadovaných součástí zruším nabízenou volbu desktopového prostředí a nechám zaškrtnuté pouze volby "základní systémové nástroje" a "print server". Nabízený OpenSSH server lze v případě potřeby na tom kterém počítači doinstalovat samozřejmě později.

Po dokončení instalace s restartu systému se přihlásíme (účtem root) do textového režimu a můžeme přejít k instalaci desktopového prostředí a dalšího doplňujícího software podle potřeb konkrétního uživatele.

Základem je samozřejmě (metabalík) i3, který nainstaluje kromě samotného správce oken také i3status (informativní stavový řádek) a zamykač obrazovky i3lock plus další závislosti.

Základní software a nástroje

Ve většině případů budeme chtít používat nějaký display manager, umožňující jednoduché přihlášení do grafického uživatelského prostředí. Zde mohu doporučit lightdm. Po jeho instalaci a restartu se dialogem pro zadání uživatelského jména a hesla přihlásíme do prostředí i3.

Pokud jde o další základní nástroje, tak volba je samozřejmě na každém svéprávném jedinci, ale pro inspiraci některé základní aplikace, které používám a instaluji hned po instalaci základu systému.

dunst - zobrazuje systémová oznámení, odlehčený ale výborně konfigurovatelný.

feh - rychlý a lehký zobrazovač obrázků, který také umožňuje nastavit pozadí obrazovky.

xfce4-terminal - terminál z prostředí Xfce, který lze bez problému použít i v jiných prostředích, zejména odlehčených jako je právě i3.

mc - Midnight commander - správce souborů v textovém režimu.

thunar - správce souborů z prostředí Xfce běžící v grafickém režimu

mousepad - textový editor pro rychlé a zobrazení a úpravu textových souborů.

htop - správce procesů a sledování vytížení systému (v textovém režimu).

První spuštění

Po prvním přihlášení do prostředí i3 se nám zobrazí dotaz, zda chceme vygenerovat vlastní konfigurační soubor s cestou /home/jmeno-uzivatele/.config/i3/config. Tento soubor obsahuje výchozí konfiguraci a veškeré nastavení můžeme později provádět na jednom místě úpravou tohoto souboru. Klávesou Enter toto potvrdíme a zobrazí se ještě dotaz která klávesa má být tzv. "modifier", což znamená že jejím současným stiskem s další klávesou (popř. ještě v kombinaci s klávesou shift nebo ctrl) provádíme základní akce.

Stiskem $mod+Enter spustíme terminál. Jednotlivé aplikace můžeme spouštět klávesovou zkratkou $mod+d, která v horní "liště" obrazovky zobrazí seznam spustitelných aplikací které jsou na cestě v $PATH.

Pro seznámení s prostředím a základním ovládáním je na stránkách i3 průvodce pro uživatele, proto nyní zde nebudu uvádět další popis, ale v dalším pokračování ukážu pokročilejší možnosti konfigurace a používání.

Pro začínající uživatele, kterým by po prvním spuštění chyběla (grafická) nabídka restartu či vypnutí systému: klávesovou zkratkou $mod+Enter spustíme terminál a pro vypnutí zadáme příkaz:

systemctl poweroff

a pro restart systému:

systemctl reboot