Radek Chalupa   konzultace a školení programování, vývoj software na zakázku

picom - kompozitor pro odlehčená Linuxová prostředí

24.11.2021

V září 2019 jsem v tomto článku psal o použití samostatného kompozitoru compton především pro odstranění trhání obrazu.

Pokud jde o prostředí Xfce, v Debianu 11 je verze 4.16 (oproti 4.12 v Debianu 10), jejíž kompozitor již (alespoň z mé zkušenosti - grafická karta nVidia) nemá problém s trháním obrazu a synchronizací. Pokud tedy v nějaké hardwarové konfiguraci nenarazíte na problém, nemusíte pravděpodobně samostatný kompozitor řešit a používat výchozí kompozitor xfwm.

V i3 a dalších odlehčených prostředích možná budete chtít nějaký vhodný kompozitor používat. V Debianu 11 je již compton označen jako zastaralý a je doporučen přechod na picom, což je fork comptonu.

Picom nainstalujeme v Debianu a dalším na něm postavených distribucích po přihlášení jako root příkazem:

$ apt install picom

Popis konfigurace pomocí parametrů příkazové řádky najdete na manuálové stránce (zadáním "man picom" v terminálu), nebo na wikistránce projektu, takže můžete experimentovat pro dosažení optimálního výsledku. Já osobně s grafickou kartou nVidia používám následující parametry:

$ picom --config /dev/null --backend glx --xrender-sync-fence --vsync

Pro automatické spouštění v prostředí postaveném na i3 stačí výše uvedený příkaz přidat do konfiguračního souboru ~/.config/i3 s příkazem exec:

exec picom --config /dev/null --backend glx --xrender-sync-fence --vsync

V dalších prostředích způsob přidání uvedeného příkazu do autostartu jistě najdete v dokumentaci toho kterého prostředí.