Radek Chalupa   konzultace a školení programování, vývoj software na zakázku

Co dělat když po instalaci Linuxu nejde zvuk do reproduktorů?

1.11.2019

Po instalaci některé Linuxové distribuce (zejména z těch "odlehčených") někteří uživatelé zjistí že jim nejde zvuk do reproduktorů, jak se lze přesvědčit vyhledáním dotazů na toto téma na internetu. Pokud patříte mezi takto "postižen" a jste si (skoro) jistí že příčina není hardwarová, možná pomohou následující rady.

Prvním problémem který může nastat zejména pokud jste nainstalovali pouze základní systém (bez komplexního pracovního prostředí) a pak z terminálu nainstalovali některého z jednoduchých správců oken (openbox, i3, ...) nebo pouze nejzákladnější balíčky prostředí jako je Xfce nebo LXDE je že není inicializován hardware (zvuková karta). V takovém případě si nainstalujte balíček alsa-utils a z terminálu spusťte nástroj alsactl:

# alsactl init

Výsledkem by měla být hláška o inicializaci zvukové karty. Nic nezkazíte když poté provedete restart systému, i když to nemusí být nutné.

Pokud výše uvedené není řešení vašeho problému, další příčinou může být existence jiného zvukového zařízení v počítači, nejčastěji to bude grafické karta s HDMI výstupem. Toto zařízení je při instalaci detekováno jako primární a je nastaveno jako primární výstup zvuku. V tomto případě je řešením otevřít nastavení směšovače zvuku. Pokud máte na panelu ovládání hlasitosti, možná půjde otevřít z jeho nabídky. Ale v každém případě stačí nainstalovat (pokud již není) balíček pavucontrol (PulseAudio Volume Control) a příkazem

# pavucontrol

(z terminálu nebo spouštěčem příkazů) otevřít zmíněný dialog a na něm zakázat HDMI zařízení grafické karty. Jak to může vypadat je vidět na následujícím obrázku z Debianu Xfce:

pavucontrol GUI

Pokud ani toto nepomůže, pak nezbývá než prozatím opustit tento web a pokračovat v hledání řešení jinde na webu...